Mnoho lidí na naší planetě začíná ráno stejným rituálem – uvaří si kávu. A kromě té ranní si často dopřeje šálek na povzbuzení i během dne. Jak se zpracovává, abychom si ji mohli vychutnat v co nejvyšší kvalitě?
Opojná a povzbuzující
Zelená zrna, která rostou na kávovníku, se po usušení, upražení a rozemletí a zalití horkou vodou změní na lahodný nápoj s povzbuzujícími účinky. I přes různá varování a mýty je pro naše tělo káva prospěšná a její obliba ve světě stále stoupá. I proto už není možné využívat pro její zpracování jen lidskou práci, jako v dobách, kdy si káva teprve probíjela cestu ke své popularitě. Využívat se musí stroje, potrubní systémy a další moderní technologie, aby byla poptávka po kávových zrnech uspokojena.
U sběru se ale stále musí spoléhat na lidské ruce, aby nedošlo k poškození křehkých zrn. Zelená kávová zrna se pak suší, praží a případně melou, potrubí z nerezové oceli je pak dopraví k balicí lince, kde se naváží do připravených obalů. To urychluje celý proces výroby, díky rychlospojkám a sestavám na míru je přeprava zrn ke zpracování nebo balení mnohem rychlejší než kdyby bylo nutné je převážet na paletách a v pytlích. Z balicích linek se pak kávová zrna, celá nebo již mletá, expedují do celého světa.
Dlouhá historie
O historii kávy máme celkem dobru představu, vychutnáváme si ji už téměř 1500 let. Objevena byla v Etiopii kolem roku 525 a o pýr desítek let později už se v Jemenu pěstovala za účelem sklizně. Archeologické nálezy potvrdily, že v Emirátech kolem roku 800 již pili kávu z pražených zrn. Počátkem 16. století se káva dostala do Evropy a od začátku 18. století si tento nápoj podmanil postupně celý svět.
V našich podmínkách se nejčastěji setkáme se dvěma druhy kávy – robustou a arabikou, která zaujímá 70 % celkového trhu s kávou. Z kávových plantáží se pak zrna dostávají do pražíren, kde se zpracovávají a praží. My si pak můžeme vychutnat svou oblíbenou kávu kdykoli na ni máme chuť nebo potřebujeme povzbudit.
Zanechat odpověď