Nezařazené

Patent a ochranná známka jsou nejjistější opatření proti zlodějům nápadů

Znamenalo pro vás slovo patent dosud pouze registraci nějakého převratného technologického vynálezu? Na to, aby se vám vyplatilo zažádat o ochrannou známku, rozhodně nemusíte být Edison. V době internetu se velmi snadno krade ledacos – logo či jiná grafika, módní návrh, hudba, originální název, ve větším pak podnikatelské nápady i firmy. Ať už jste přišli s jakoukoliv originální myšlenkou, pravděpodobně se najde někdo, kdo se na ní bude chtít přiživit.

Patent není jen pro Einsteiny

Už jsme si tedy ujasnili, že patenty nejsou výsadou vynálezců. Slouží pro ochranu firem i jednotlivců a jejich nápadů a nápadů a vynálezů, jimiž mohou být nejen nové technologie. Co si počít, když zjistíte, že někdo okopíroval či jinak zneužil dílo, na němž jste pracovali dlouhé dny, případně měsíce? Bohužel toho v takovém případě mnoho nesvedete. Jistě, můžete se obrátit na soud, výsledek vám však nikdo nezaručí a pravděpodobně byste v celém procesu zbytečně utopili značné množství peněz. Proto je lepší ošetřit vše dřív, než ke krádeži dojde.

S ochrannou známkou je právo na vaší straně

Motta, loga, slogany, značky, hudební skladby, název firmy, design a mnoho dalšího lze nejlépe udržet v bezpečí pomocí ochranné známky (graficky zobrazované jako ® nebo ™). Ta slouží k identifikaci vašeho výrobku od podobných, konkurenčních. Obecně ochranné známky dělíme do tří podskupin – slovní, obrazové a kombinované. Plní hned dvojitý účel, kromě samotné ochrany před zneužitím nápadu totiž jejich přítomnost působí důvěryhodně na klienta.

Pomocná ruka

Jak ochranné známky, tak patenty se liší dle svého dosahu. Některé jsou platné pouze v České republice, jiné v Evropské unii a další v ČR a určených zemích. Od toho se samozřejmě odvíjí také jejich cena. Získání patentu či ochranné známky není levný proces, orientovat se v patentovém právu je poměrně obtížné a zdaleka ne všechny žádosti bývají patentovým úřadem schváleny. Chcete-li mít jistotu úspěchu, obraťte se na odborníky, kteří mají s jejich podáváním zkušenosti. Obraťte se například na společnost eTuls International CZ, jejíž náplní je spojit vás s renomovaným odborníkem. Pokud pro vás registraci získá, budete již muset myslet jen na to, že platnost patentu je v ČR 20 let, zatímco u ochranné známky je to jenom 10 let, a nezapomenout vše zavčas obnovit. Zajímá vás ochranná známka cena? Na domovské stránce eTuls.cz najdete všechny potřebné informace.

Rate this post

Zanechat odpověď